Uusi teknologinen vallankumous?

Sunnuntai 7.12.2008 klo 13:11 - Paula Miinalainen

Onko uusi teknologinen vallankumous jo eteisessä odottamassa?

Uusi teknologinen vallankumous on jo eteisessä odottamassa. Tämän vaikutelman sain kuunnellessani futurologi Santtu von Bruunin hurjia avauksia Kuntatalolla 29.11.08. Tosin hän pehmensi näkemyksiään siteeraamalla Nils Bohria: "Ennustaminen on vaikeaa - erityisesti tulevaisuuden ennustaminen ."

 Olemme nyt uudessa tilanteessa sikäli, että yksittäinen ihminen kilpailee yksittäisen ihmisen kanssa toisessa maassa. Tekniikka on mahdollistanut työn teon jatkuvan 24 tuntia vuorokaudessa. Kun Suomessa työaika päätyy, niin tietotyö siirtyy maapallon siihen osaan, jossa on aamu ja työaika alkaa. Siellä kollega jatkaa työtä. Näin työ kiertää maapallon ympäri  ja työn teko jatkuu tauotta vuorokauden ympäri.

 Nuoret työn tekijät vaativat aivan toisenlaisia työolosuhteita kuin esim. nykyiset kuntien työolosuhteet ovat. Nykyinen työkulttuuri ei kelpaa. Se ei ole riittävän tuottavaa. Tuloksen tekemisen keinot ovat toiset. Esimerkiksi eräässä erittäin hyvää tulosta tekevässä yrityksessä on sääntö, että jokaisen täytyy tehdä  yhden päivän ajan viikossa jotakin aivan muuta kuin sitä mitä tekee työkseen.

 Tuottajan ja kuluttajan suhde sulautuu yhteen. YouTube on suurin tällainen ihmisten itsensä tekemä systeemi. Muita vastaavia ovat  Flickr, OhmyNews, Wikipedia. Nämä kaikki ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

 Heti tämän seminaarin jälkeen 1.12.08 minulla oli mahdollisuus kuunnella Nokian johtajan Lauri Hirvosen esittely Nokia  uudesta dotMobi-palvelusta. Se tarkoittaa tekniikkaa, jossa nykyisen Internetin käyttö siirtyy kännykkään. Tätä varten on kehitetty oma teknologia, joka mahdollistaa nopeat, kännykkään sopivat vasteajat ja kännykkään sopivan ulkoasun ja käyttötavan.

Kännykkään sopivien uusien sovellusten kehittämistä varten Nokia on julkaisut täyden työkalupakin. Ja se työkalupakki on täysin ilmainen kaikille ja ladattavissa Netistä kts. http://www.mobiforge.com/

Tarkoittaako tämä, että kymmenettuhannet lapset, nuoret ja muut kynnelle kykenevät alkavat tehdä uusia sovelluksia vain mielikuvitus rajana? Mielenkiintoinen ajatus. Voi syntyä huikeita ratkaisuja ja uusia palveluja.

Bruunin mukaan nyt on menossa tietosota, jossa nämä sosiaaliset mediat ovat olennaisen tärkeitä.

 

Mitä tapahtuu oppimisessa?

Bruun mallinsi oppimista näin:

1

Kisällimalli

Henkilökohtainen opetus

2

Varmuuden vuoksi

Kiinteä lukujärjestys

3

Joustava

Muokattava lukujärjestys

4

Teknologian tukema

Henkilökohtainen on nyt taas tulossa

 

Uusi henkilökohtainen oppiminen tarkoittaa, että koulu tukee tiedon etsimistä, englantia puhutaan englantilaisten kanssa, biologiaa opitaan maailman parhaiden biologien kanssa jne. Tämän tulevaisuudenkuvan näki ystäväni, Nokian ennustajaeukko, psykologi Tuija Matikka jo 80-luvun puolivälissä.

Yritysmaailma on edennyt tässä koululaitosta nopeammin.

 

UUSIA TEKNIIKAN MULLISTUKSIA

Seuraavia uusia tekniikan mullistuksia ovat kosmeettinen farmalogia, jonka avain sanoja ovat sellaiset tuotteet kuin Steroidit, Ampakiini, Prozac, Modafimiini. Näillä kaikilla on suuret markkinat, mutta niitä ei ole saatavissa Suomessa.

Toinen mullistava asia on uudenlainen ihminen, johon liittyy seuraavat asiat:

Eliniän huomattava pidentyminen
Sulautuminen tietojärjestelmiin
Geneettinen muokkaaminen, ensimmäiset askeleet ovat menossa
Kudostulosteet ja kasvatetut elimet
Henkilöön istutetun teknologian yleistyminen

Nämä uudet mullistavat tekniikat ovat jo eteisessä tulossa. Niitä kehitetään parhaillaan ja ensimmäisiä tulokisa on saatu. Kilpailu on kovaa ja kehitykseen panostetaan. 

5 kommenttia . Avainsanat: dotMobi, oppiminen, futurologia